WASHINGTON Ett utdraget 90-talsdrama ur verkligheten går i repris i tv i nya filmen Confirmation om senatsförhören med HD-kandidaten Clarence Thomas – och Anita Hill som anklagat honom för sexuella trakasserier.

Tur med tajmingen får man lov att konstatera, med tanke på vakansen i domstolen som uppstod när domaren Antonin Scalia avled i februari. Ett antal republikanska senatorer har visserligen gått med på att träffa Barack Obamas kandidat Merrick Garland, men motståndet mot att ordna förhör förblir hårdnackat.

På måndag, den 18 april, ska de för tillfället åtta HD-domarna höra United States v. Texas som betecknas som arbetsårets viktigaste mål.  Det handlar om Texas och ytterligare 25 delstater som hävdar att Obama inte hade rätt att utfärda en s k exekutiv order om att låta unga som forslades in som minderåriga få stanna kvar i landet.

Tvivelsutan skulle Scalia ha ansett att Obamas drag strider mot grundlagen. Det rör sig om ordalydelsen som kallas ”take care clause” i Kapitel II om att presidenten ska ”se till att lagar verkställs korrekt” (min översättning i Vi, folket…). Eller i klartext huruvida Obama överträtt gällande invandringslagar – men i vanlig ordning är det mer komplicerat än så eftersom det också handlar om maktförhållandena mellan den federala staten och delstaterna.

Jämvikt råder nu mellan det konservativa och det liberala blocket. Om det slutar med 4-4 betyder det att utslaget i lägre instans gäller och därmed grusas Obamas reforminitiativ. En del bedömare gissar dock att ett par av de konservativa ledamöterna, chefsdomaren John Roberts eller Anthony Kennedy, kan komma att tveka att ställa sig på delstaternas sida och i så fall kan några miljoner människor andas ut. En annan möjlighet är att domstolen skjuter upp hela ärendet fram till dess att vakansen fyllts…

Den insiktsfulle Lyle Denniston på scotusblog skriver (länk):

”In many ways, the case of United States v. Texas illustrates much about the current political climate in America and in the nation’s capital, in particular. It reflects gridlock, partisan polarization, and the use of sometimes imaginative lawsuits to pursue political or policy agendas. It is a modern echo of what the Founders debated with great intensity: how to divide up the powers of national and state governments. But this dispute’s pure political content is a product of the modern era’s partisan warfare, the stubborn refusal to compromise in order to get something done, even in very important fields of policy.”

Alltså, med andra ord, att politiker går via domstol för att lösa ett politiskt problem. Den illegala invandringen är ett av de största och inget, jag upprepar, inget sker oavsett vem som sitter i Vita huset och vilka som kontrollerar kongressen.

HD:s besked kommer troligen i juni.

Beträffande Merrick Garland fortsätter ställningsstriden mellan Obama och republikanerna. Häromdagen reste Obama till University of Chicago, där han undervisade i just författningsrätt, för att upprepa att senatorerna sviker sin plikt när de vägrar att ordna förhör. Även här handlar det om grundlagens diktat om att senaten ska godkänna vissa av utnämningar.

Vita huset har satt igång pr-kampanj mot republikanerna i senaten.

Vita huset har satt igång pr-kampanj mot republikanerna i senaten.

o

Det är HBO som producerat Confirmation, med Kerry Washington i rollen som Anita Hill, Wendell Pierce som HD-kandidaten Clarence Thomas och Greg Kinnear som dåvarande demokratiske ordföranden i justitieutskottet Joe Biden. Som så ofta i det amerikanska samhället handlade det också om ras. Läs mer i denna intervju med Anita Hill.

Wendell Pierce som Clarence Thomas, som godkändes av senaten med röstetalet 52-48 efter ett mycket uppslitande förhör. Thomas är nu 67 år gammal och skapade rubriker nyligen när han för första gången på åratal ställde en fråga i domstolen.

Wendell Pierce som Clarence Thomas, som  utnämndes av George H W Bush och godkändes av senaten med röstetalet 52-48 efter ett mycket uppslitande förhör. Thomas är nu 67 år gammal och skapade rubriker nyligen när han för första gången på åratal ställde en fråga till parterna som domstolen hörde.

o

Slutligen ett p.s. om primärvalstriden i New York. Det var många spydiga kommentarer i medierna om att Bernie Sanders tackat ja till att delta i en konferens i Vatikanen och därmed skulle försvinna från kampanjstigen i två dygn. Men det blev en kort audiens med påve Franciskus – och resan till Rom ställdes mot Hillary Clintons till Kalifornien för att samla in pengar, bland annat på en middag med filmstjärnan George Clooney där varje par betalade ett par miljoner kronor för nöjet.

Politico rapporterade:

“Sanders thanked the pope for his leadership on issues including the ’moral economy,’ the struggle to help the marginalized, income inequality, and climate change, telling the pontiff his encyclical on the matter had made a large difference to public attitudes… Francis thanked Sanders … for coming and asked him to pray for him, before leaving for Lesbos … to visit refugees.”

Av KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost