WASHINGTON Primärvalrörelsen 2016 kan gå till historien som pest-eller-kolera-valet. I paniken över Donald Trump med #NeverTrump-kampanjer lyftes ju Ted Cruz fram som kompromisskandidat.

Men nu när Cruz hävdar att han kommer att gå segrande ur den troliga andra omröstningen på konventet framkallar det nya iskalla kårar i delar av det republikanska partiet.

Cruz är förvisso kunnigare och mer konsistent i sakfrågorna – och något mindre impopulär än Trump – men hans konservativa ideologi omfattas inte av ett särskilt brett väljarskikt. Särskilt inte i år när de egna primärvalsväljarna dragits till icke-renlärige Trump, och inte till Tea-partiet eller kristna högern.

Det senaste hårdbevakade Trumpbråket gäller hans protester mot fördelningen av delegater. Systemet är riggat, orättvist och odemokratiskt, dundrar han efter förlusten på partikonventet i Colorado som avslutades i helgen. Men de flesta instämmer i Cruz konstateranden om att Trump gnäller, såväl partirepresentanter lokalt och i Washigton som kommentatorer av diverse schatteringar.

Processen är komplicerad med olika regler i olika delstater, med möjligheter för icke-partianslutna att rösta i en del fall och en tilldelning som ibland är proportionell, ibland winner-takes-all, men ofta en blandning som bygger på resultatet i hela delstaten och i enskilda valdistrikt. Ett politiskt parti är ingen demokrati och reglerna kan studeras av vem som helst som sedan får anpassa sin kampanj efter dem, något som Barack Obama gjorde 2008 och Cruz i år. Och, Trump har inte klagat när reglerna gynnat honom, som i exempelvis South Carolina.

Vi lär återkomma till ämnet (lockbete: förklaring av regel 40(b)!). Bästa tweeten löd kanske:

Hur ska Trump kunna besegra IS om han inte behärskar GOP-reglerna?

Erik Åsard porträtterade Cruz nyligen, läs här.

o

Fast, som alltid detta egendomliga valår, får de inbitna Trumpanhängarna ännu mer vatten på sin kvarn. Allt är uppgjort på förhand för att mota bort hot från kandidater som Trump, säger de i intervjuer. Även om han inte når strecket 1237 som krävs för majoritet kommer han att ha fått flest röster i partimöten och primärval. Och många GOP-talesmän suckar nu och säger att det blir antingen Trump med majoritet från början eller seger för Cruz i nästa omröstning på konventet i Cleveland i juli.

photo 2

Något av ett inbördeskrig pågår parallellt mellan konservativa nyhetssajter, med påståenden om att inflytelserika Drudge Report förvandlats till en megafon för Trump. Där slogs just en rapport upp (länk här) om att en medlem i kommittén som fastställer konventreglerna sagt att det kan räcka med 1100 delegater för att Trump ska få nomineringen.

Bernie Sanders klagar inte lika högljutt men klart är att han missgynnas av de proportionerliga systemet, med färre delegater än Hillary Clinton i delstater han vann stort.

o

Demokrater iakttar cirkusen på andra sidan med belåtna miner. De må visserligen vara bekymrade över Hillary Clintons svagheter men de bespetsar sig på framgångar i kongressvalen. Trumps och Cruz negativa opinionssiffror smittar sannolikt  av sig på republikanska kongresskandidater, gissar de med hopp om att kunna återta senaten. Optimismen är störst beträffande delstaterna Arizona, Missouri, North Carolina och Iowa. Inte minst Arizona är intressant – veteranen John McCain, som fyller 80 i augusti, ställer upp för omval och ter sig sårbar.

Dela denna bloggpost