WASHINGTON Tonfallet hårdnar i bägge lägren allteftersom delstat läggs till delstat utan någon klar segrare.

En invändning mot Donald Trump har varit att han inte haft några rådgivare med praktisk erfarenhet av kampanjer. Nu har han skaffat en, Paul Manafort. Uppdrag – att bearbeta konventdelegater.

Manafort skrädde inte orden i en intervju i Meet the Press på söndagen. Rivalen Ted Cruz använder sig av ”Gestapometoder” hävdade han, men utan att vilja precisera exakt hur han själv ska övertyga partifolk att sälla sig till Trump.

Cruz hade nämligen tagit hem ännu en delstat, Colorado, med 34 delegater. Detta tydde återigen på att Texassenatorn målmedvetet knutit upp kontakter lokalt, till skillnad från Trump som fortsatt att förlita sig till valmöten, intervjuer och, fast i mindre utsträckning, giftiga twitterinlägg.

manafort2_99a09091d5177a6db14adebc4e4e7e1e.nbcnews-fp-320-280

Paul Manafort som fått titeln ”convention manager” ska se till att Coloradobakslaget inte upprepas. Han är en av de få som varit med förr om scenariot som ter sig allt sannolikare – med en ”contested convention” eller ”brokered convention”. Senast det skedde var 1976 när Ronald Reagan utmanade den sittande presidenten Gerald Ford. Manafort var då inpiskare för Ford i vad som beskrivs som en strid på kniven om varenda delegat. Ford vann och Manafort blev sedan samordnare i sydstaterna för Reagankampanjen 1980 – och därefter politisk konsult och lobbyist.

Och, om nu Trumps kampanjchef Corey Lewandowski anklagas för att vara bufflig verkar det som om Manafort har en del i bagaget också, senast konsultuppdrag i Ukraina. Andra i den här speciella verksamhetsgrenen uttrycker skräckfylld beundran för Manafort: aggressiv, räds ingen, kan skaka om etablissemanget, eller som veteranen Ed Rollins sa till realclearpolitics.com  ”…behöver inte ta skit från Trump eller någon annan” (mer här och här). Stalltipset lyder f.ö. att Lewandowskis roll kommer att krympa, särskilt som misstankar om övervåld mot en kvinnlig reporter utreds.

o

Ställningen just nu:

Donald Trump 743

Ted Cruz 545

John Kasich 143

1237 krävs för majoritet

o

Hillary Clinton 1287, plus 469 superdelegater

Bernie Sanders 1037, plus 31 superdelegater

2382 krävs för majoritet

o

Och, helgens snackis var satiriska låtsas-första-sidan  i Boston Globe, pdf här,  om vad som händer när president Trump tillträtt. Topprubrik: DEPORTATIONS TO BEGIN.

Egentligen inget att skoja om.

 

Dela denna bloggpost