Bill Clinton bemöter aktivister vid ett valmöte i Philadelphia.

Bill Clinton bemöter aktivister vid ett valmöte i Philadelphia.

Bill och Hillary Clinton är, som jag påpekade i ett tidigare inlägg, det mest framgångsrika äkta paret i USA:s politiska historia. Det som framför allt karaktäriserar dem, förutom att de båda är utstuderade politiknördar med en förkärlek för sakpolitikens detaljer, är att de drivs av en stark strävan efter makt och inflytande. (Det är svårt att i ord beskriva denna strävan, men den brukar förnimmas när en person av det slaget kommer in i ett rum fullt av människor – alla blickar dras då automatiskt till den nyanlände.) I Hillarys fall har det varit uppenbart ända sedan hon i diskussioner med sina radikala studentkamrater förklarade att det var nödvändigt att vinna val för att kunna åstadkomma något. För Bill har det vuxna livet varit som en enda lång valkampanj, och även efter sin aktiva tid kan han inte sluta kampanja, nu för hustrun.

”Give me a break”

Denna oerhörda drift och målmedvetenhet gör att han ibland går över gränsen och säger saker som han i efterhand ångrar. Så var det i valkampen mellan Barack Obama och Hillary Clinton 2008, då Bill före primärvalet i New Hampshire kritiserade Obamas påstående att han till skillnad från Hillary tidigt hade motsatt sig invasionen av Irak. ”Give me a break”, utbrast en förtörnad Bill på ett valmöte när han insåg att Obama skulle bli en svår konkurrent till makan. ”This whole thing is the biggest fairy tale I’ve ever seen.” Det var en kommentar som väckte ont blod bland många svarta, inklusive bland flera afroamerikanska kongressledamöter som såg den som ett försök att nedvärdera Obama. Kontroversen hindrade dock inte Obama från att nominera Hillary till utrikesminister efter valsegern.

I torsdags hände det igen när Bill Clinton vid ett valmöte i Philadelphia stördes av en grupp Black Lives Matter-aktivister som protesterade mot den brottslag han undertecknade som president 1994 och mot ett uttalande av Hillary om unga brottslingar. Återigen kunde inte Bill dölja sin frustration och kontrade med en spontan fras: ”You are defending the people who killed the lives you say matter.” Dagen efter bad han ”nästan” om ursäkt, men då var saken redan en toppnyhet i medierna.

Bill Clinton är en stor tillgång för hustrun som rådgivare och strateg, men genom sin vilja att till snart sagt varje pris vinna är han också en sidekick som lätt kan provoceras att göra mindre genomtänkta uttalanden. Den senaste incidenten kommer troligen inte att få någon inverkan på nomineringsstriden mellan Bernie Sanders och Hillary Clinton. Men lita på att de skribenter som idogt samlar material om valkampanjen redan nu har reserverat ett avsnitt om konfrontationen i Philadelphia för sina kommande böcker om valet 2016.

Erik Åsard

Dela denna bloggpost