WASHINGTON Som rubriken visar går det att spinna hur mycket som helst på det gamla uttrycket The economy, stupid som satt på en lapp på väggen i Bill Clintons kampanjhögkvarter 1992.

Klassklyftor och ekonomisk ojämlikhet har varit ett genomgående tema i valrörelsen ända från första början och förklarar, paradoxalt nog, både Donald Trumps och Bernie Sanders framgångar.

Om man gör en sökning på ”inequality” får man miljoner träffar och tunga tidningar som The New York Review of Books är full av reklam för nya böcker om den sneda inkomstfördelningen de senaste 30 åren – det vill säga att produktivitetstillväxt och vinster gynnat de rikaste.

Känslan att släpa efter, att vara bortglömd, att bli frånåkt är extra stark bland Trumps anhängare. Och en fråga som redan börjat ställas nu när han inte längre ter sig som självklar presidentkandidat är vad som ska hända med denna ilskna väljargrupp. Troligen ännu större besvikelse och ännu mer förakt mot ”systemet”.

Om det här ämnet sammanställde jag nyligen en rapport, på uppdrag av Arena Idé. Den heter USA:s växande klyftor/Vad hände med den amerikanska drömmen? Kan laddas ner här. Handlar inte bara om USA, utan också om det faktum att det finns en stor och växande medelklass i andra delar av världen.

Omslaget till Arena Idé-rapporten samt till Vi, folket... som är en översättning av amerikanska författningen och USA-politik i fickformat som är en liten miniuppslagsbok från A-Ö.

Omslaget till Arena Idé-rapporten samt till Vi, folket… som är en översättning av amerikanska författningen och USA-politik i fickformat som är en liten miniuppslagsbok från A-Ö.

Och, apropå rubriken kan det vara värt att påminna om Dag Blancks inlägg, här, på bloggen för ett tag sedan, It’s the delegates, stupid. För det är därför som Trumps stjärna dalar snabbt – han väntas inte få ihop nödvändiga 1237 konventdelegater och många nöjda konstateranden går ut på att  Wisconsinväljarna visade att republikanerna nyktrat till. Räven Karl Rove påpekade  i dagens Wall Street Journal (länk till hans egen sajt här) att icke-Trump-delegaterna är fler än Trump-delegaterna och att det mesta tyder på att det förblir så, oavsett den väntade storsegern i New York den 19 april.

Dela denna bloggpost