Under tisdagen röstade tre delstater i västra USA— Arizona, Idaho och Utah. Resultaten visar att de två ledande kandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump befäster sina ledningar i jakten på delegater genom segrar i det viktiga valet i Arizona, samtidigt som deras utmanare Bernie Sanders och Ted Cruz visade fortsatt styrka genom att vinna i Utah och Idaho.

Arizona var den delegatrikaste staten i tisdagens val och både Clinton och Trump vann klart där. Bland demokraterna fördelades delegaterna proportionellt, vilket gav Clinton 40 och Bernie Sanders 16 delegater. Republikanernas system med ”winner takes all” gav Trump alla Arizonas 58 delegater, och han utökade sitt försprång till den närmaste motståndaren Ted Cruz.

Clintons goda resultat visar ånyo hennes styrka bland den viktiga latino-gruppen, som utgör 30% av befolkningen i Arizona. Det bådar väl för henne. Den långa gränsen mot Mexiko har gjort att invandringsfrågan länge varit mycket aktuell i delstaten. Det är den federala regeringen som har ansvaret för lagstiftning rörande invandringen till USA, men 2010 antogs en kontroversiell lag i Arizona där delstaten själv försökte reglera och delvis begränsa invandringen. Högsta domstolen ogiltigförklarade viktiga delar av lagen i ett utslag 2012. Invandringsfrågan är en faktor som förklarar Trumps styrka i Arizona.

 

330px-JanBrewer_PresObama

Arizonas guvernör Jan Brewer i samtal med president Obama 2010  i samband med diskussionerna om Arizonas invandringslag,

Utah och Idaho är delstater med en speciell profil. Bägge har en betydande mormonbefolkning— i Utah utgör den hela 55% av befolkningen och i Idaho närmare 20%. För denna grupp spelar religiösa och moraliska frågor en stor roll, vilket gynnade Republikanernas Ted Cruz som vann över två tredjedelar av rösterna i Utah. Här var också en speciell valregel viktig; den kandidat som vinner över 50% av rösterna får automatiskt alla delegater från delstaten. På den demokratiska sidan vann Sanders storsegrar över Clinton i Idaho och Utah. Bägge är delstater med liten andel minoritetsbefolkning, få större urbana områden och med partival (caucus) snarare är primärval, faktorer som alla gynnar honom.

Både Clinton och Trump har börjat se fram emot valet i november och framställa sig som sina respektive partiers självklara kandidater. Även om opinionsundersökningar visar att många av väljarna tror att det blir så, visar de också att väljarna inte är entusiastiska inför huvudkandidaterna. Enligt en undersökning som publicerades i veckan kände 52% av väljarna tveksamhet inför Hillary Clinton, bland de högsta siffrorna för någon kandidat sedan frågan började ställas 1992. Samtidigt uttrycker hälften av alla väljare rädsla inför tanken att Donald Trump skulle väljas till president och 60% av republikanerna säger att de skäms över ”tonen” i den republikanska kampanjen hittills.

Kampanjen går nu in en ny, lite lugnare fas. Mars har varit en mycket intensiv månad. Republikanerna genomförde inte mindre än 34 primär- eller partival, medan demokraterna hade val i 31 delstater (Alaska, Hawaii och Washington återstår den 26 mars). Under april, maj och juni återstår 18 val för Republikanerna och 21 val för Demokraterna. Fortsättning följer, med andra ord.

Dag Blanck

Dela denna bloggpost