WASHINGTON Hoppet sägs ju vara det sista som lämnar människan. Men det verkar som om en del republikaner ger upp. Det går inte att stoppa Donald Trump.
Alltså är det dags att acceptera att han blir partiets presidentkandidat. En slutsats som dragits av några, fortfarande rätt få, högt uppsatta politiker och Trumps rivaler Chris Christie och Ben Carson.
Men andra hoppas fortfarande på vad som ter sig som ett mirakel. Ordföranden i Republican National Committee, RNC, Reince Priebus, tvingas försöka hålla god min när han får frågor om en kompromisskandidat, om ändring av reglerna före konventet för att hejda Trump, om ”upploppen” som Trump hotat med i så fall, om risken för splittring av partiet, om en allians mellan Ted Cruz-John Kasich, om fortsatta anti-Trump-inlägg (ledare i Washington Post, Mitt Romney en gång till, David Brooks i New York Times, rubrik No, not Trump, not ever), om proteströstande på Hillary Clinton…

Så här på fredagseftermiddagen amerikansk tid när dessa rader skrivs fortsätter spekulerandet. Svar på huruvida Trump kan få en majoritet i någon delstat kommer i nästa runda, på tisdag, i Arizona och Utah.
Ett namn som ofta nämns i dessa dagar är Paul Ryan, talman i representanthuset och Mitt Romneys vicepresidentkandidat 2012. Han har den grannlaga uppgiften att sitta som ordförande på konventet där storbråk lär utbryta om miraklet uteblir. Han avvisar bestämt propåer om att träda till, men han sa samma sak om talmansposten.

Paul Ryan utfrågas på konservativa CPAC häromveckan.

Paul Ryan utfrågas på konservativa CPAC häromveckan.

Galghumor, kanske, men det finns ett och annat att skratta åt. Till exempel satirikern i The New Yorker, här, som sa att Barack Obama bestämt sig för att ta med sig koderna till kärnvapenarsenalen när han lämnar Vita huset. Och, fast inte lika roligt, Newsweeks futuristiska beskrivning av hur paret Trump bor i lyxsviten i Trumphotellet på Pennsylvania Avenue under renoveringen av Vita huset. Det är en hel del bladguld som ska få Ovala rummet att glänsa. Trumps tweet på installationsdagen lyder:
”These protestors are bad guys. Really bad. Election’s over. Get a life. SAD!”

Och så här ser huset i fråga ut nu, i vårskrud.
L1030908

Dela denna bloggpost