För en breddad analys av amerikansk politik

Favoriterna vann, men partierna är fortsatt splittrade

ap_217561310143_wide-6148bfdfdd00b17d7007848317eb10c3fc0859c2-s900-c85

I tisdagens olika val befäste Hillary Clinton och Donald Trump sina tätpositioner i kampen om sina partiers nomineringar. Clinton ser ut att vinna alla fem delstater, om än knappt i Missouri. De bekväma segrarna i Florida och North Carolina var väntade, men efter Bernie Sanders vinst i Michigan trodde många att han skulle kunna ta hem antingen Illinois eller Ohio, eller till och med båda, eftersom de ligger i samma ”rostbälte” som drabbats hårt av avindustrialisering och företagsnedläggningar efter finanskraschen 2008. Det lyckades han inte med, och därmed är Sanders utsikter att vinna nomineringen ytterst små. För att ha minsta chans att utmana Clinton måste han vinna en stor majoritet av de återstående delegaterna och primärvalen, och det är inte realistiskt. Enligt preliminära siffror har Clinton nu 1 606 delegater mot Sanders 851 (med de så kallade superdelegaterna inräknade). Det är ett större försprång än vad Barack Obama hade över Clinton vid motsvarande tidpunkt i valrörelsen 2008.

Bland republikanerna vann Donald Trump komfortabelt i Florida, Illinois och North Carolina och verkar även ta hem en knapp seger i Missouri. Hans segermarginal i Florida är remarkabel – han slog hemmasonen Marco Rubio med nästan 20 procentenheter (46-27), något som tvingade den senare att avsluta sin kampanj. Trumps förlust i Ohio var emellertid ett klart bakslag för honom och innebär att kampen om den republikanska nomineringen kommer att pågå ännu ett bra tag, kanske ända fram till partikonventet i sommar. Genom att valet i Ohio var ett så kallat winner-take-all-val tog guvernör John Kasich hem alla delstatens 66 delegater, vilket gör att han inte har någon anledning att kasta in handduken än. Men trots det fortsätter avståndet mellan Trump och hans huvudkonkurrent Ted Cruz att öka. Det skiljer nu över 260 delegater mellan de båda (preliminärt 673–410). Cruz, som inte vann någon delstat i tisdags, missade chansen att på allvar utmana Trump när han inte gjorde bättre ifrån sig bland de högerkristna väljarna i södern.

Partiernas dilemman

Efter Mitt Romneys förlust mot Obama 2012 gjorde republikanerna en intern utvärdering där de konstaterade att partiet avsevärt måste bredda sin väljarbas för att kunna konkurrera i framtida presidentval. Omkring 95 procent av de republikanska väljarna är vita, mot 62 procent av demokraternas. Samtidigt minskar andelen vita väljare i valmanskåren stadigt, från 87 procent 1992 till i år cirka 70 procent. Det var mot den bakgrunden som de republikanska utvärderarna rekommenderade partiet att försöka vinna ökat stöd bland minoritetsväljarna. Nu står det klart att de talade för döva öron – deras favoritkandidat Marco Rubio visade sig sakna en given väljarbas och höll inte måttet när han prövades på nationell nivå. I stället står valet nu mellan en oprövad affärsman som förolämpat snart sagt alla grupper i det amerikanska samhället (Trump) och en utrerad högerpolitiker som är lika fientligt inställd mot immigranter och lika angelägen om att bygga en mur mot Mexiko (Cruz).

Demokraternas dilemma består i att försöka ena de olika falangerna inom partiet inför det allmänna val som stundar. Det lyckades de med 2008, då Clinton slöt upp helhjärtat bakom Obama och kampanjade aktivt för honom. Den stora frågan är om Bernie Sanders, som saknar en naturlig bas inom partiet, kommer att vilja göra detsamma. Och även om han gör det, om hans övervägande unga och idealistiska väljare kommer att hörsamma uppmaningar att rösta på en kandidat som de ser som gårdagens politiker med alltför nära band till storfinansen.

Erik Åsard

Dela denna bloggpost

1 kommentar

  1. Andrew

    Jag håller med om att det är en stor fråga om Bernie Sanders anhängare kommer att stödja Hillary Clinton. Jag ser Clinton som det i särklass troligaste valet, men det är mycket osannolikt att Sanders anhängare istället skulle stödja Trump eller Cruz. Några kommer kanske att stanna hemma istället, men både Trump och Cruz har så fundamentalt annorlunda åsikter att de nog ändå kommer att försöka stoppa den av dessa kandidater som vinner republikanernas nominering.
    Clinton ses helt klart som lite för gammal och ”tråkig” i dessa kretsar, där Sanders har mer fräscha idéer som dessutom ligger mer rätt i tiden. Ingen av dem tvekar dock på Clintons kompetens eller hennes tro på mänskliga rättigheter, varvid Trump och till viss mån även Cruz har tveksamma och otydliga ståndpunkter.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑