För en breddad analys av amerikansk politik

Den arge vite mannens år

WASHINGTON Länge har det talats om fotbollsmammor och trygghetsmammor i amerikanska presidentval – men i år kretsar det kring den arge vite mannen.

Och, det är högst tveksamt om han kommer att visa sig beredd att rösta på Hillary Clinton.

Intressant nog har både Donald Trump och Bernie Sanders försprång i denna grupp och det märktes särskilt väl i primärvalen i Michigan. Trump fick 43 procent mot tvåan John Kasichs 23 procent i det republikanska valet. Och Sanders fick 54 procent mot Hillary Clintons 44 procent i det demokratiska valet. I det senare fallet vägde det upp Clintons fördel bland kvinnor och afrikan-amerikaner.

Liknande data kommer att granskas igen sent på tisdagskvällen amerikansk tid och på onsdagen, när rösträkningen är klar i primärvalen i främst Ohio och Illinois.

Vilka är då dessa vita män? Jag har träffat åtskilliga på olika valmöten och gemensamt är att de avskyr eliter och känner sig omkörda av minoriteter, av pk-poliser och av direktörer och politiker som intrigerat för att flytta ut jobben. Det senare gällde inte minst i Michigan. Och tyckarna som anmärkte att Bernie Sanders varit för aggressiv mot Hillary Clinton i debatten två dagar före fick fel – det blev istället backlash mot henne efter attackerna om att Sanders röstat emot stödpaketet för bilindustrin under krisen 2008-09.

Det hela var komplicerat och låt oss bara konstatera att Sanders, à la John Kerry, var för något innan han var emot det. I slutänden kände han sig tvingad att säga Nay när stödförslag förvandlats till ett stimulanspaket som inbegrep miljarder till storbankerna. Och många av de arga vita männen drabbades hårt av The Great Recession, kanske tvingades de, eller någon de känner, att sälja huset i en situation som då kallades ”under water”. Eller att lånet var större än värdet på fastigheten.

Men, varningar utfärdas till både Trump och Sanders. Det kanske inte finns tillräckligt många vita män i USA för att Trump ska vinna (läs denna genomgång i Washington Post/Politico). Och för Sanders räcker det inte med vita män (mer detaljer i denna artikel i Salon).

En liten personlig reflektion. Amerikaner säger att det kan tänka sig att rösta på en kvinnlig president – men dels kommer det inte att visa sig förrän de står i valbåset, dels kanske Hillary Clinton inte är rätta kvinnan…

Och, här lite mer funderingar från Jane Greenway Carr på New America Foundation som gått igenom en hel del material. Ja, valet 2016 handlar om gender men inte på det sätt man skulle tro – utan om grader av maskulinitet och där utmärkte sig bl a avhoppade republikanen Carly Fiorina. Så vem är värsta karlen, Hillary eller Trump?

Dela denna bloggpost

4 kommentarer

 1. Hans Sandberg

  Tack för ett tänkvärt inlägg, Karin! Det är som du skriver sant att äldre vita och ofta lågutbildade män (och även kvinnor) känner sig förbisprungna och lockas av tanken på att vrida klockan tillbaks. Det finns emellertid de som tror att det är grundläggande psykologiska faktorer som avgör vem som gillar respektíve ogillar Trump. Folk som har en starkt konservativ och auktoritär syn på barnuppfostran attraheras starkt av tanken på en ”stark ledare” oavsett om de är arbetarklass eller medelklass (kolla CNN/GPS från 13 mars.)
  Jag tror man skulle kunna anlägga ett ännu bredare perspektiv på saken, vilket jag gör i en blogg post på The Nordic Link.

 2. Andrew

  Jag läste en artikel i LA Times för några veckor sedan (bor själv i San Diego som dock saknar en riktig tidning, så LA.T. får duga), som diskuterade varför Hillary Clinton, som trots en odiskutabel hjältestatus bland ledande feminister, förlorar unga kvinnliga väljare till Sanders. Argumentet var dels att de inte bryr sig särskilt mycket om kön, hon betraktas som riktigt tråkig (har mamma jeans) och är för ambitiös och matsugen. Hon stannade kvar hos Bill Clinton trots att hon närmast offentligt förnedrades under Lewinsky affären 1998, vilket hon kom över genom att väljas till senator för New York 2000, dvs hon valde makten framför allt. Detta kombinerat med klart liberala idéer (sjukvårdsreformer mm) gör att intresset är svalt hos på båda sidor om mitten. Det finns ett utpräglat Hillary hat, främst bland arga vita män för att komma till saken. Trots detta tror jag dock ändå att de arga vita som män som nu stödjer Sanders ändå till slut kommer att stödja Hillary. Hennes kompetens och hennes engagemang för kvinnors och minoriteters rättigheter är det ingen som ifrågasätter. Det ifrågasätter dock de flesta vad gäller de arga vita männen, även de som stödjer Sanders.

  Hittade artikeln här:
  http://www.latimes.com/opinion/topoftheticket/la-na-tt-hillary-losing-young-women-20160210-story.html

  • Karin Henriksson

   Visst, kommer att handla om lojalitet i partiet (precis som på andra sidan…), men i dagens New York Times finns en artikel på temat Hillary och vita män. Intressant. Att unga människor blickar framåt hör väl till, dessutom…

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑