För en breddad analys av amerikansk politik

Inne i Obamas huvud

WASHINGTON Det är nu knappt åtta månader kvar till presidentvalet när Barack Obama förvandlas till den berömda ”lame duck” mer eller mindre över natt.

Huruvida utrikespolitiken i sann mening – alltså inte murar och stopp för muslimer – kommer att påverka utgången i november är ovisst. Men det lär knappast bli färre kriser som ligger på det bord som Obama dukat när näste(a) president tillträder i januari.

En av de mer spännande publikationerna för tillfället, The Atlantic, har just lagt ut en artikel (här) om vad som rört sig i Barack Obamas huvud under åren som gått, särskilt efter ödesdagen i augusti 2013 när han beslöt sig för att inte bomba och inte hålla fast vid hotet om den röda linjen i Syrien.

Det är Jeffrey Goldberg som skrivit texten som bygger på intervjuer under flera år med Obama och en lång rad personer i de innersta kretsarna. Han konstaterar:

”Jag har kommit fram till att Obama i sitt sinne bestämde att detta var en befrielse, dagen när han trotsade inte bara det utrikespolitiska etablissemanget och dess kryssningsrobotstinna scenario, utan även kraven från Amerikas frustrerande och dyrbara allierade i Mellanöstern. Länder som, enligt vad han säger privat till vänner och allierade, försöker exploatera amerikansk ”muskelkraft” i egna syften.”
larger

Normalt tipsar vi inte om läsning på detta sätt på bloggen, men denna artikel är vad journalistik kan vara: första utkastet till historien. Här finns en genomgång av Obamas syn på amerikanskt ledarskap – och vad som ledde till helomvändningen i fråga om Syrien.

Läsaren får också veta att Obama blev heligt förbannad när hans förra utrikesminister Hillary Clinton skvallrade om uttalandet ”don’t do stupid stuff” och sa att detta inte kunde vara en utrikespolitisk ledstjärna. Egentligen hade Obama sagt ”shit” och i Vita huset utbröt en spydig diskussion om vilka som egentligen kunde tänkas följa en ”do stupid shit”-doktrin. Clinton ska ha bett om ursäkt.

Intressantast är, givetvis, insynen i Obamas tankar kring Irak och Afghanistan, Libyen, Syrien, arabiska våren och spänningarna mellan sunni- och shiamuslimer i hela regionen. Vid ett tillfälle säger han att han kanske skulle ha varit mer benägen att ta risker i Syrien ifall Afghanistan- och Irakkrigen inte ägt rum:

”A president does not make decisions in a vacuum. He does not have a blank slate. Any president who was thoughtful, I believe, would recognize that after over a decade of war, with obligations that are still to this day requiring great amounts of resources and attention in Afghanistan, with the experience of Iraq, with the strains that it’s placed on our military—any thoughtful president would hesitate about making a renewed commitment in the exact same region of the world with some of the exact same dynamics and the same probability of an unsatisfactory outcome.”

Obama ger ibland prov på stingslighet och det märktes när Syrien kom på tal:

”Nobody remembers bin Laden anymore. Nobody talks about me ordering 30 000 more troops into Afghanistan. The red-line crisis is the point of the inverted pyramid upon which all other theories rest.”

Ett annat talande citat är detta – om Bashar al-Assads krigsmakt:

”When you have a professional army that is well armed and sponsored by two large states —Iran and Russia— who have huge stakes in this, and they are fighting against a farmer, a carpenter, an engineer who started out as protesters and suddenly now see themselves in the midst of a civil conflict …The notion that we could have—in a clean way that didn’t commit U.S. military forces—changed the equation on the ground there was never true.”

Högst tveksamt om Obamas kritiker blidkas av vad han säger. Men det handlar ju också om framtidens historiker…

Dela denna bloggpost

6 kommentarer

 1. Lars Borghem

  Han får inga riktigt besvärliga frågor t. ex. om Israel och Palestina eller utomrättsliga avrättningar med drönare, om Guantanamo eller om övervakningssamhället. Inte heller om utbyggnaden av amerikanska baser i Afrika, problemet med att USA mer och mer är ett plutokratiskt samhälle där de rika köper sig makt och inflytande och där det militärpolitiska komplexet är oerhört mycket mera utbyggt och stabilt än när Eisenhower varnade för det.
  Mitt i intervjun säger han plötsligt ung. att allt skulle vara lättare om alla var som skandinaverna. Kan vi hoppas på Bernie Sanders gräsrötter?

  • Karin Henriksson

   Om Guantanamo kan möjligen hävdas att den frågan inte riktigt hör hemma här, det är känt vad Obama tycker och om det är något problem som fanns där när han tillträdde så är det ju detta.

   • Lars Borghem

    Nåväl! Intervjun i The Atlantic är viktig och intressant men vad det handlar om är att en journalist och en president tillsammans förbereder presidentens eftermäle. Andra kommer att lägga tonvikten vid de ämnen som jag nämner och som inte tas upp i intervjun.

    • Karin Henriksson

     Javisst, självklart kommer det att bli mer granskning – och av alla tänkbara ämnen. Goldberg är sympatiskt inställd till Obama, det märks, men att säga att han hamrar på eftermälet ”tillsammans” med Obama är väl att gå lite långt.

 2. Lars Borghem

  En intressant analys av USA från höger av en brittisk journalist, Simon Heffer.
  http://www.newstatesman.com/politics/elections/2016/03/american-berserk

 3. Lars Borghem

  Patrick Cockburn läser intervjun med Obama i The Atlantic och gör analysen att Obama lär sig av gjorda misstag i större utsträckning än Frankrike och Storbritannien. ( The Independent)
  ”It will become clearer after the US presidential election how far Mr Obama’s realistic take on Saudi Arabia, Turkey, Pakistan and other US allies and scepticism about the US foreign policy establishment will be shared by the next administration. The omens are not very good since Hillary Clinton supported the invasion of Iraq in 2003, intervention in Libya in 2011 and bombing Syria in 2013. If she wins the White House, then the Saudis and US foreign policy establishment will breathe more easily. ”
  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/barack-obama-saudi-arabia-us-foreign-policy-syria-jihadism-isis-a6927646.html

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑