bernie_2
Bernie Sanders vinst i Michigan, om än knapp, var tisdagens största valöverraskning. Ånyo bekräftades det att opinionsundersökningarna inte går att lita på. Sanders seger berodde förmodligen främst på att hans inställning i frågorna om jobb och frihandel gick hem bättre bland vita, huvudsakligen manliga, industriarbetare i delstaten än vad Hillary Clintons gjorde. Clinton har dock ett fortsatt stort övertag i södern och är favorit till att ta hem Florida nästa tisdag. Men om Sanders kan göra en jämn match i det industriella ”rostbältet” i viktiga delstater som Ohio och Illinois kommer kampen mellan dem säkerligen att dra ut ytterligare på tiden.

Samtidigt gäller Dag Blancks paroll ”It’s the delegates, stupid!” fortfarande – trots nederlaget i Michigan tog Clinton än en gång hem fler delegater än Sanders (87-69 enligt preliminära siffror) tack vare storsegern i Mississippi, och hon utökade därigenom sin ledning totalt. Genom att demokraterna använder den proportionella valmetoden vann hon nästan lika många delegater som Sanders i Michigan. Sanders övervikt bland unga och oberoende väljare i Michigan är anmärkningsvärd. Lika slående är att Clinton ånyo vann stort bland de svarta väljarna i bägge delstaterna.

På den republikanska kanten står kampen nu mellan Donald Trump och Ted Cruz. Trump vann på nytt fler delstater (3 respektive 1) och delegater (71-56) än Cruz och leder nu totalt med cirka 100 delegater (458-359). Enligt en beräkning måste dock Trump vinna nära 60 % av de återstående delegaterna för att kunna nå det magiska talet 1 237, och det kan bli svårt. Kanske kommer ingen att ha ett erforderligt antal delegater när GOP-konventet samlas i juli. Marco Rubio fortsätter samtidigt att göra dåligt ifrån sig och verkar inte kunna konkurrera om nomineringen ens om han skulle vinna hemstaten Florida den 15 mars. Han är helt enkelt för långt efter i jakten på delegater. Som CNN-kommentatorn Peter Beinart sa under valnatten: ”Rubio doesn’t do rage very well”, och raseri är vad de republikanska väljarna suktar efter i år.

Erik Åsard

Dela denna bloggpost