WASHINGTON Vältalande väger tungt i amerikansk politik. Utom, som vanligt, när det gäller Donald Trump.

Det finns klassiska citat som kanske till och med utlänningar kan utantill. Till exempel: Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för ditt land (John F. Kennedy, installationstalet 1961). Eller: Det vi enda vi har att frukta är själva fruktan (Franklin D. Roosevelt, 1933).

Donald Trump håller valmöten så gott som varje dag, i denna vecka i Madison i Mississippi, i Fayetteville i North Carolina och i Chicago i Illinois. Det går normalt till så att han vinkar åt den fullpackade lokalen medan han kliver upp på podiet, justerar mikrofonen och halar fram ett par handskrivna blad ur innerfickan.

Och, nya kontroversen, allra sist. Är det en Hitlerhälsning?

Trumps tal består av en meandrande slinga där han plötsligt tar fasta på ett ord, går vidare på den tråden, tar fasta på ett nytt ord, går vidare på den nya tråden. Ett annat grepp är ständiga upprepningar av vissa fraser. Som i nedanstående avslutning på ett tal på ett valmöte Michigan (som röstar på tisdagen). Det återges på sajten Language Log (här):

we are going to make
our country
so strong
and so powerful
and we are going to make our country great again
and it’s going to be a beautiful beautiful thing to watch
so beautiful
and
I want to thank everybody
this is a movement
this is a movement
you look outside there are thousands of people still trying to come in and we’re finished
but you just look
this is a movement and this is important
it’s going to be something that is so beautiful

o

Trump använder sig också av en försåtlig teknik som går tillbaka ända till Aristoteles dagar och på engelska kallas ”enthymeme”, entymem på svenska. Talaren säger då inte något rakt ut, utan låter bara antyda något och kan därmed inte beskyllas för att fara med osanning. I  analyser av tal och tweets, som i denna, dras särskilt ett par exempel fram.

Detta riktat till Jeb Bush – med dolda varningen att brodern varit farlig för USA:

”The World Trade Center came down during your brother’s reign.”

Och detta till Fox News-ankaret Megyn Kelly – där det alltså var upp till åhöraren att tänka sig varifrån blodet rann:

”….blood coming out of her eyes, blood coming out of her – wherever.”

o

Ingen påstår att Trump är någon skicklig folktalare och det i kombination med skrytet, förolämpningarna, okunnigheten och smaklösheten bidrar till att många fortsätter att tippa att slutet snart kan vara nått.

Kampanjen för att stoppa Trump börjar ta fart, bland annat med en 30-sekunders-reklamsnutt i Florida om Trumps tal, från American Future Fund, läs mer i USA Today, med detta uttalande från en talesman för gruppen:

”Donald Trump’s repeated public reliance on profanities and vulgarities to express himself is one more piece in an ever-mounting pile of evidence that he does not have the temperament or moral integrity to lead the world’s greatest nation.”

Personligen tycker jag att man bör avstå från Hitlerjämförelser (det är bara att banalisera vad nazidiktatorn gjorde) men det är inte utan att de höjda högerarmarna på Trumpmötena väcker associationer i den vägen. På tisdagen fick Trump frågor om ”the pledge” i två olika NBC-kanaler. Först sa han att väljarna bara har kul och att de är de som eggar upp honom – men i nästa intervju lät han ovanligt tam och framhöll att han inte menat att stöta sig med någon.

Washington Posts Dana Milbank slutar sin betraktelse med:
Where does Trump’s flirtation with fascism end? Nobody knows. But don’t say you didn’t see it coming.

Dela denna bloggpost