NATIONAL HARBOR Årets största konservativa lovefest pågår. Men stämningen på CPAC är inte särskilt uppsluppen. Förra året hyste skarorna som rest hit från hela USA gott hopp om att deras dröm om en meningsfrände i Vita huset skulle uppfyllas. Men ett år senare ser det istället mycket mörkt ut.
I surret på jättehotellet Gaylord vid Potomacfloden kan man fånga upp repliker som ”Medierna byggde upp honom och det är bara de som kan fälla honom” och ”Aldrig på Trump” i kön till omröstningen, straw poll, om favoritkandidat.

Som alltid finns William Temple här i sin 1700-talsmundering och gula Don’t tread on me-flaggan på ryggen. Han berättar att han stöttar Ted Cruz och hade tänkt ordna en protest mot Donald Trump som skulle tala på lördagen. Men Trump inställde mindre än ett dygn i förväg och det tolkas här som att han inte vågade sig hit.
L1030756
Jag byter några ord med Matt Kibbe som är en av Tea party-rörelsens ideologiska förgrundsfigurer.
– Förfärligt, säger han pliktskyldigt om läget.
Men Kibbe är kluven. Egentligen är ju Trumps framgång ett tecken på att Tea party-revolutionen lyckades.
– Det visar att folk har fått mer makt och att eran med diktat från partihögkvarteret är slut, konstaterar Matt Kibbe och menar att en självkorrigering kommer att ske på sikt.

L1030758
Det pågår en plågsam självrannsakan bland republikanerna. Vems fel är det att Trump leder? Nämnda partihögkvarter som inte avläste stämningarna i väljarkåren? Den mångåriga hårda retoriken mot invandrare? Oförmåga att hitta kandidater som tilltalar minoritetsväljare? Ovilja att stänga dörren till rasistiska element i Södern som kandidater uppvaktat mer eller mindre öppet i årtionden? Eller att partiet framstått som en hemvist för folk som inte skulle brytt sig om primärvalen om det inte vore för Trump?
Det ligger ett korn av sanning i alltsammans.
Men Louisianaguvernören Bobby Jindal pekade på ett häpnadsväckande vis finger åt ett helt annat håll. Det är Barack Obamas fel, skrev han i ett op-ed-inlägg i fredagens Wall Street Journal:
– After seven years of the cool, weak and endlessly nuanced ’no drama Obama,’ voters are looking for a strong leader who speaks in short, declarative sentences, Middle-class incomes are stagnant, and radical Islam is on the march across the Middle East. No wonder voters are responding to someone who promises to make America great again. You can draw a straight line between a president who dismisses domestic terrorist attacks as incidents of workplace violence and a candidate who wants to ban Muslims from entering the country.

L1030772
Ted Cruz, Marco Rubio och John Kasich återfinns på talarlistan på CPAC, video och program här. Trumps närvaro begränsades alltså till pappfigurer i naturlig storlek, högar med det nummer av National Review där kända konservativa tog avstånd från honom och en trave böcker i konservativa bokhandeln. På frågan om han säljer nickar expediten och säger att åtgången är större än för Cruz och Rubio. Så, det finns tydligen människor även här som stöttar Trump, även om torsdagskvällens debatt var ett lågvattenmärke, med antydningar om en viss kroppsdels storlek.

L1030767Hjälten Ronald Reagan skymtar förstås i vimlet. Bland annat på ett seminarium med Reagankännarna Craig Shirley, Paul Kengor och Peter Schweizer. Och, slutligen en påminnelse om min egen biografi om expresidenten, den första på svenska, Reagan – En kontroversiell ikon.

Dela denna bloggpost