WASHINGTON Siffrorna blev till och med bättre än i opinionsmätningarna. Donald Trump fick 32,5 procent av rösterna i primärvalet i South Carolina.

Tvåan, Marco Rubio, såg lite tagen ut på lördagskvällen, eftersom han troligen väntat sig en större marginal gentemot trean Ted Cruz, 22,5 mot 22,3 procent.

Snabbanalys: varför segrade Trump? Jo, för att icke-politikern paradoxalt nog visat prov på att vara en skicklig politiker.

L1030563

 

Steven Webb, en slumpvis vald väljare i en lång kö till ett valmöte, summerade varför han stöttar Trump:

– Han är annorlunda. Alla de andra säger vad tror att folk vill höra. Han står för handlingskraft. Han säger vad han tycker.

Och med det menas: ilska över export av jobb till Kina och Mexiko, illegal invandring, terroristhotet, muslimer i USA, tvånget att teckna vårdförsäkring, mer diffusa påståenden om att Barack Obama är en usel president och urholkar USA:s ställning i världen, vad en del karakteriserar som ”politisk korrekthet” – eller att det gått för långt med all hänsyn till kvinnor och minoriteter. Fast självklart hjälper det att Trump är en kändis och till synes alltid ställer upp på intervjuer, men han har alltså visat sig – precis som demokratiske kandidaten Bernie Sanders – urskicklig på att fånga upp de bittra stämningarna i folkdjupet.  Fast med olika recept om vad det beror på och vad som bör göras. Och, med väljarstöd i helt olika befolkningsgrupper.

En tröst för Trumpkritiker – hittills har han inte övertygat mer än tredjedel av väljarkåren. Och för det pressade så kallade etablissemanget består gissningen att de föredrar Rubio men i så fall måste han ta hem ett par segrar.

o

Jeb Bush insåg att det ser hopplöst ut och avbröt kampanjen, medan John Kasich höll fast vid att en fjärde kandidat behövs framöver.

o

I Nevada kunde Hillary Clinton träda fram med ett segertal (fast med ett innehåll som Sanders skulle ha gillat) efter lördagens nomineringsmöten. Men marginalen, 53-47 procent, var inte imponerande. F.ö. bara totalt dryga 10000 deltagare i mötena. En mer övertygande seger krävs i South Carolina kommande lördag för att dämpa tvivlen på hennes kandidatur.

ARE YOU READY? löd rubriken på Drudgereport under en bild på skrikande Trump och Clinton. Som framgått är valet 2016 oerhört viktigt…

Dela denna bloggpost