COLUMBIA, SOUTH CAROLINA Ett enstavigt svar kom när jag frågade republikanske South Carolina-senatorn Lindsey Graham om vad som skiljer detta valår från andra.

– Trump.

Dagen före primärvalet i South Carolina fördelades väljarstödet så här, enligt Realclearpolitics sammanvägning: Donald Trump 30, Ted Cruz 18, Mario Rubio 18, Jeb Bush 10, John Kasich 9 procent. Stalltipset lyder att Trump vinner, vilket i så fall blir en upprepning av anti-etablissemangsresultatet 2012. Nagelbitandet gäller tvåan. Cruz eller Rubio?

Ögonblicksbilder från en flera dagars rundresa mellan valmöten i South Carolina:

Donald Trump lockar största folkskarorna och behåller sitt grepp om nyhetsmedierna, bl.a. med uttalandena om påven (som han faktiskt tonade ner). Bara dryga 8 procent av de kristna i South Carolina är katoliker och de bryr sig inte särskilt mycket om en liberal påve i Rom. Nästa rubrikknipande utspel var kravet på en bojkott av Apple för att it-jätten inte vill lämna ut utgifter till FBI om misstänkta terroristers mobilsamtal.

Men, Trump prickar in alltfler fiender – och tecken tyder på att det har börjat urholka opinionsstödet.

L1030559

Jeb Bush försöker och försöker, men bilan kan falla redan på söndagen. Jag undrar om han, trots allt, skulle haft bättre chanser med ett annat efternamn. Men det handlar alltid ytterst om kandidaten och Bush ter sig förvånansvärt tondöv, något som började med motsägelsefulla svar på frågorna om hur han ställer sig till brodern George W. Bushs krig.

L1030568

Marco Rubio gör sig bättre i verkligheten än i tv-rutan kunde jag konstatera en meter från honom på en ”press avail”. Klart, redigt och ledigt standardtal, avspänd i samtal med väljare. Två prima uppbackare i senator Tim Scott och guvernör Nikki Haley. Berättar om sin gudstro på ett sätt som troligen övertygar här. Den katastrofala debatten för ett tag sedan är glömd.

L1030512

Ted Cruz lockar delvis samma människor som dras till Donald Trump. De är emot-staten, emot-skatter, emot-allting. Jag talade med ett par män på ett möte i Camden som förklarade sitt stöd för Cruz med följande: Han är kristen, han lyder själva texten i grundlagen, han kan styra tillbaka landet i rätt riktning.

L1030529

John Kasich ångar på, med townhall-möten på caféer som liksom passar hans lite gammaldags jordnära stil. Kommer att hålla sig kvar till åtminstone den 15 mars och primärvalet hemma i Ohio. Fick som jag nämnde i mitt förra inlägg uppbackning från ansedda tidningen The State.

Ben Carson verkar ha mer idoga volontärer än de övriga. I de delar av centrala South Carolina som jag färdades i ledde han i antalet kampanjskyltar längs vägkanten. Lär inte hjälpa.

Kampanjreklamen massiv, med bitande elaka påhopp varvade med idolporträtt. Hårdhandskarna är framme och både Trump och Rubio har gått till attack mot Cruz, samt vice versa, med diverse fula men beprövade metoder.

SC_flagicon

South Carolina har knappt 5 miljoner invånare. Republikanerna dominerar politiken: guvernör, bägge kamrarna i delstatsparlamentet, åtta av de nio i kongressdelegationen (undantag: demokraten Jim Clyburn). De flesta republikaner är vita men uppsplittrade i grupper, stad/land, religiösa fundamentalister, pensionerade och aktiva militärer, inflyttade välbärgade golfklubbsrepublikaner, högutbildade i nya tillväxtområdena i norr.

I primärvalet 2012 segrade förre talmannen Newt Gingrich helt överraskande – och jag fick kasta mig iväg direkt till Florida där nästa viktiga val stundade och jaga upp några oförberedda kampanjarbetare. Sifforna: Gingrich fick 40 procent, Mitt Romney 28, Rick Santorum 17 och Ron Paul 13 procent.

Vallokalerna håller öppet 7-19 lokal tid. 50 konventdelegater står på spel.

o

Minst lika spännande blir det i Nevada på lördagens demokratiska nomineringsmöten. Från klockan 11 (19 i Sverige). Bernie Sanders har knappat in på Hillary Clinton tack vare starka progressiva krafter lokalt. 43 konventdelegater ska fördelas.

Läs Dag Blancks inlägg om latinoväljarna, nedan, som har bäring på hur det går i Nevada på lördagen och när republikanerna håller sina nomineringsmöten där på tisdag.

 

Dela denna bloggpost