För en breddad analys av amerikansk politik

Att ”endorse” eller inte ”endorse”

LEESVILLE, SOUTH CAROLINA Traditionen att officiellt uttala stöd, ”endorse”, lever kvar trots misstankar om att det inte betyder lika mycket som förr. Delvis för att det ibland är så förutsägbart. New York Times ställer sig bakom demokraten. Gäsp. Wall Street Journal bakom republikanen. Gäsp.

Men ändå tänkte jag att uppbackning från senatorn Lindsey Graham (ja, som själv fick ge upp sitt försök) borde vara ett stort plus för Jeb Bush. Graham presenterade Bush med ett kort, kärnfullt och roligt tal på Shealy’s Bar-B-Que i Leesville. Sedan tog Bush upp sina prioriteringar, ekonomi och säkerhetspolitik, på sitt vanliga sakliga nästan rättframma vis.

Då hade den republikanska guvernören Nikki Haley inte bestämt sig för vilken av partikamraterna hon skulle ställa sig bakom. Men snart kom beskedet – Marco Rubio (nyhetsartikeln i The State). Pinsamt nog för Jeb Bush parallellt med uppgifter om att George W Bush försökt övertala Haley, som är den populäraste republikanen i South Carolina, att stötta brodern. Pratet om att familjen Bush är folkkär här skorrar allt falskare. Det har inte hjälpt Jeb Bush att ha med mamma eller storebror på kampanjstigen och det ser nattsvart ut inför lördagens primärval.

Jeb Bush har just hoppat ut ur kampanjbussen och hälsar på lokala partikamrater som ordnat valmötet på en Bar-B-Que.

Jeb Bush har just hoppat ut ur kampanjbussen och hälsar på lokala partikamrater före valmötet .

Sajten Fivefortyeight kartlägger och viktar  ”endorsements” och framhåller att de spelar in i detta tidiga skede. Men också att alla ”endorsements” inte är lika mycket värda – och än så länge detta ovanliga år är det så att opinionsledande Donald Trump fått 0 poäng mot 85 för Rubio, tabellen här. Om det skulle Trumpanhängarna fnysa och säga att det bara visar att yrkespolitiker (som både Rubio och Haley inrättat sig bland, trots sitt Tea party-förflutna) håller ihop.

Huvudstadstidningen The State överraskade dock med att ”endorse” John Kasich. ”Bäst lämpad att bryta dödläget i Washington” är förklaringen, läs hela här, eller utdraget nedan, bl.a.  om Haleys beslut att neka extra Obamacare-pengar:

”In a meeting with The State’s editorial board, he said the country’s welfare is more important than adhering to Republican Party ideology. “The party is my vehicle,” he said, “not my master.” That view is important because the public has too often been hurt by partisanship that paralyzes government, wastes time or blocks meaningful improvements. When many other Republican governors, including South Carolina’s Nikki Haley, rejected extra Medicaid funding under Obamacare, Gov. Kasich accepted the money. He said it was more important to help Ohio’s poor than to stand in stubborn opposition to everything that carries the president’s name.”

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

 1. Andrew

  Ännu viktigare är de ”endorse” som kandidaterna senare kan få av andra avhoppade kandidater. Detta betyder att de har möjlighet att få dennes delegaters röster vid partikonventet. Eftersom Trump’s stöd ligger runt 30-35% är frågan vad som händer med de andra 65-70% om valprocessen med många kandidater fortgår. En viktig fråga är alltså, hur många av dessa 65-70% skulle stödja Trump, eller skulle en annan kandidat få mer än 50%?

  Endorsements för andra kandidaterna kan därför bli ytterst viktiga om antalet kandidater fortsätter att vara högt långt in i valprocessen. Om Trump inte lyckats få en majoritet av delegater vid primär valens slut, är frågan vad som händer då? Om de andra kandidaterna tydligt markerar att de föredrar en annan kandidat än Trump är det ingen självklarhet att Trump nomineras även om han vunnit flest kandidater i själva primärvalen.

  Drygt 18% av delegaterna vid partikonventet är dessutom s.k. super delegaterna som inte bundna till någon specifik kandidat. Normalt sett ger de sin endorsement till den kandidat med flest delegaterna från primärvalen, men normalt sätt har den kandidaten vunnit mer än hälften av de valbara delegaterna. Att gå emot väljarnas röster på detta skulle vara mycket svårt, varför de ledande kandidaten då naturligt får de flesta av dessa röster.

  Hur Trumps 30-35% förändrar sig när andra kandidater hoppar av är därför extra viktigt att observera. Om dessa siffror håller i sig och kvarvarande kandidater får endorsements från avhoppade kandidater markerar detta en vilja av ”något annat än Trump”. Då är allt upplagt för rejält med kohandel i slutna rum under partikonventet.

  • Karin Henriksson

   Hej, tack, finns mycket att säga om detta! Och vi lär återkomma till det.
   Bästa, Karin

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑