WASHINGTON Fastighetsmiljardären Donald Trump vann stort i New Hampshire, liksom demokratiske socialisten Bernie Sanders.

Trots att opinionsmätningarna därmed stämde i denna delstat med sturiga väljare var det ändå häpnadsväckande och bekräftar att valåret 2016 bjuder på ena överraskningen efter den andra – bland annat den att Trump nu faktiskt är republikanernas ”front runner”.

Demokraten Hillary Clinton erkände sig besegrad en dryg timme efter det att vallokalerna stängts. Sanders förkrossande segermarginal uppgick till över 20 procentenheter och i sitt tal framhöll han att landet tillhör alla, inte bara de rika och deras Super PAC:s. Clinton kom igen här 2008 och förlusten tyder på svagheter – både hos kandidaten, organisationen, stödtrupperna Bill och Chelsea – som kan bli svåra att överbrygga även om primärvalskartan ser gynnsammare ut framöver.

Därefter var det Trumps tur och sedan kvällens verklige segrare, Ohioguvernören John Kasich, som kom tvåa med 16 mot Trumps 34 procent. Kasich har framhållit sig själv som en moderat pragmatisk politiker och hans över 100 town hall-möten i delstaten tycks ha lönat sig – och nu kommer ”vem-som-helst-utom-Trump”-krafterna att testa ifall Kasich är en potentiell vinnare i november. Inte säkert. Ohio är visserligen en tung delstat, men har han pengar, uppbackare och tillräcklig lyskraft?

Texassenatorn Ted Cruz kom på tredje plats (möjligen i konkurrens med Jeb Bush), medan Marco Rubio som var trea i Iowa halkade neråt. Detta skylldes på fadäsen i lördagkvällens debatt där han upprepade samma fras fyra gånger och hånades som roboten ”Rubiobot”. Men den som satte dit honom, New Jersey-guvernören Chris Christie, fick ingen skjuts uppåt och begav sig hemåt för att ”dra några djupa andetag”.

Nu väntar delstaterna Nevada och South Carolina. Nedan CNN:s John King med sina interaktiva kartor. Länk till de fullständiga resultaten på Politico, här.

photo 4

Dela denna bloggpost