WASHINGTON Röstandet pågår för fullt i New Hampshire som ju berömmer sig av att hålla första primärvalet och smått bevingade ”Iowa picks corn, New Hampshire picks presidents”.

Mest emotsedda besked när vallokalerna stängts klockan 01.00, 01.30 eller 02.00 svensk tid blir: Vann Donald Trump utan den typ av maskineri som anses nödvändigt för att få ut budskap och väljare?

Detta förutsatt att Trump vinner, förstås. Jag vet hur vanskligt det är att spå valresultat, men tippar att rösterna sprids jämnare på fler kandidater än i Iowa. Kanske rent av en comeback för guvernörerna.

Och, läs Dag Blancks inlägg nedan. I New Hampshire är 94 procent av väljarna vita, framgår det av dessa snabbfakta. Minst lika intressant är att väljarna som inte registrerat sig i ena eller andra partiet, ”undeclared”, är fler än demokrater respektive republikaner. 383000 mot 229000 och 261000, enligt officiella uppgifter. Allihop sägs dessutom bestämma sig sent och i år tar man sig för pannan när man hör väljare som våndas över om de ska lägga sin röst på Trump eller Sanders. I övrigt kan sägas om New Hampshire-väljarna att de är lite äldre och har det bättre ställt än på många håll, merparten av befolkningen bor i sydöstra hörnet i vad som är förorter till Boston.

Samtidigt inleddes ett nytt drama i Washington. Barack Obama la just fram sin sista budget. Med förslag till stora skattehöjningar, läs mer.

Så här röstade New Hampshire i presidentvalet 2012, blått för Barack Obama, rött för Mitt Romney. I primärvalet det året segrade Romney från grannstaten Massachusetts, med 40 procent, därnäst kom libertarianen Ron Paul med 23 procent och Jon Huntsman med 17 procent.

Så här röstade New Hampshire i presidentvalet 2012, blått för Barack Obama, rött för Mitt Romney. I primärvalet det året segrade Romney från grannstaten Massachusetts, med 40 procent, därnäst kom libertarianen Ron Paul med 23 procent, Jon Huntsman med 17 procent samt Newt Gingrich och Rick Santorum med vardera dryga 9 procent.

Dela denna bloggpost