För en breddad analys av amerikansk politik

Efter Iowa: Fördel Clinton och Cruz

Valet i Iowa bekräftar en gammal sanning om amerikanska parti- och primärval, nämligen att kandidater med god organisation och energiskt kampanjarbete vanligen klarar sig bra. Republikanen Ted Cruz och demokraten Hillary Clinton har satsat hårt på att bygga upp sina basorganisationer, vilket förklarar att båda gjorde bra ifrån sig och med viss tillförsikt kan se fram emot det kommande primärvalet i New Hampshire.

Ett annat facit av valet är att utmanarna i bägge partierna vann stora framgångar och att de kandidater som brukar ses som etablissemangets företrädare hade det kämpigt. Om man räknar ihop resultatet för Cruz, Donald Trump och Ben Carson fick de tillsammans över 60 procent av de republikanska väljarnas röster. Jeb Bush, John Kasich och Chris Christie fick sammantaget bara ihop omkring sju procent. Det är ett katastrofalt resultat särskilt för Bush, som startade kampanjen som favorit och med överväldigande stöd från inflytelserika kolleger och finansiärer. Inte ens om man adderar förre Hewlett-Packard-VD:n Carly Fiorina kommer etablissemangskandidaterna upp till ett tvåsiffrigt tal. Det säger åtskilligt om stämningarna inom dagens republikanska parti.

En bragd av Sanders

Att detta är utmanarnas år visar sig också i Bernie Sanders bedrift att göra ett jämnt val mot Hillary Clinton. Sanders framgång är remarkabel om man betänker hur okänd och marginaliserad han var i början av kampanjen och vilket radikalt program han framlagt för väljarna. Samtidigt är den inte helt förvånande med tanke på att demokratiska partiet har gått klart till vänster under senare år, något som bland annat visade sig i en opinionsmätning nyligen där 43 procent av demokraterna i Iowa sade sig vara ”socialister”. Även om Clinton till slut segrar har Sanders budskap om behovet av ökad jämlikhet och minskade välståndsklyftor vunnit stark anklang i väljarkåren och för första gången på länge placerat fördelningsfrågorna på agendan.

Men man ska ha klart för sig att Iowa och New Hampshire är särskilt fördelaktiga delstater för Sanders på grund av deras befolkningssammansättning (båda är i stort sett helvita) och att det kommer att bli avsevärt svårare för honom när primärvalen nu fortsätter i södern och i väster. Många av de delstaterna har stora minoritetsbefolkningar bland vilka Hillary Clinton har ett starkt stöd. 2008 kom Clinton först trea i Iowa efter  Barack Obama och John Edwards. Denna gång har hon bara en stark utmanare och denne har inte tillnärmelsevis det stöd bland minoriteterna som Obama hade.

Bland republikanerna är frågan om Donald Trump kan komma över sitt nederlag mot Ted Cruz och om Marco Rubio, som gjorde ett överraskande bra val, på  allvar kan konkurrera om nomineringen. Trump har under hela valrörelsen skrutit om sina goda opinionssiffror och talat om sina konkurrenter som beklagansvärda ”förlorare” (losers). Nu står han själv där som en loser, och frågan som många nu ställer sig är om han förmår ändra strategi, tona ner den värsta retoriken och börja prata om sakfrågorna. Jag tvivlar på att han har den förmågan; förlusten i Iowa kan göra att luften går ur hans kampanj och att han kommer att få svårt att hävda sig mot en alltmer självsäker Cruz och en uppåtgående Rubio.

Delegater viktigare än procentsiffror

Viktigare än procentsiffror är emellertid antalet vunna konventdelegater, och här är ställningen mellan de ledande kandidaterna betydligt jämnare. Preliminära siffror ger trion Cruz-Trump-Rubio ungefär lika många delegater, och nästan lika jämnt verkar det bli mellan Clinton och Sanders. Den främsta anledningen till det är att båda partierna använder sig av en proportionell valmetod som ger även förlorarna god utdelning. Allt tyder med andra ord på att kampen om nomineringarna kommer att bli stenhård och inte avgöras förrän någon gång under våren.

Erik Åsard

Dela denna bloggpost

1 kommentar

  1. Salvador

    Intressant analys. Jag har även läst en av dina böcker och artiklar i dagspressen.

    Något att fundera över är att ha en lista med förlag på vidare läsning i slutet av inläggen. Lite som en ”news-roundup” där ni hänvisar till sådant som ni tycker håller bra kvalité – och så vidare. Det är något att fundera över, och något jag tror skulle uppskattas av de som läser bloggen eftersom den som har mer tid och intresse kan söka sig vidare.

    Ser fram emot framtida inlägg av samtliga skribenter.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑