Idag  äger de rum, partivalen i Iowa, då Iowaborna bestämmer vilka som de vill ska bli presidentkandidater för de två partierna. I Iowa gör man det alltså genom partival (caucuses), medan de flesta andra delstaterna har primärval (primaries). Som namnet antyder arrangeras partivalen av partierna  själva, medan primärvalen ordnas av de olika  delstaterna. Erik Åsard skriver här på bloggen om de speciella reglerna för partivalen i Iowa. Vår gästbloggare Steven Schier,  själv född och uppväxt i Iowa, skrev sin första bok om partivalen i Iowa och rekommenderar denna webbplats för den som vill lära sig mer om det komplicerade regelverket.

Det finns även flera skäl att förhålla sig lite skeptisk till olika opinionsmätningar för Iowa. Snarare finns det flera saker som gör väljarstödet där lite oberäkneligt. I en artikel i dagens Politico ”Six problems with the Iowa Polls” ges några förklaringar till varför vi ska vara försiktiga när vi förutsäger valutslaget i Iowa.

Dag Blanck och Frida Stranne

Dela denna bloggpost